Les biblioteques d’Osona amb el Dia Mundial de la Salut Mental 2017

El dia 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de fer créixer el coneixement sobre els trastorns mentals i de conscienciar la població sobre aquestes malalties.

A la comarca d’Osona, una comissió formada per  OSONAMENT, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO), Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Universitat de Vic (UVic) promou un programa d’actes per acostar aquesta realitat a la població. A banda de la comissió, diferents entitats de la ciutat de Vic i de la comarca d’Osona s’impliquen en l’organització, la difusió i l’acollida d’aquests actes, els quals formen part de la seva programació estable. És aquest el cas de les Biblioteques d’Osona.

Des de l’any 2006, les Biblioteques d’Osona s’adhereixen al Dia Mundial de la Salut Mental organitzant, en col·laboració amb Osonament, un conjunt d’actes que pretenen donar a conèixer la problemàtica dels trastorns mentals, trencar amb les barreres i prejudicis que envolten la salut mental, lluitar contra l’estigma que limita els drets i les possibilitats de recuperació de les persones afectes i contribuir a garantir les mateixes oportunitats a tothom, facilitant alhora la integració en la societat de les persones que pateixen un problema de salut mental.

logotip_colorAixí, durant el mes d’octubre, les Biblioteques d’Osona realitzen una mostra documental que recull llibres que tracten sobre els trastorn mentals, dediquen l’hora del conte a acostar, d’una forma amena i entenedora, els problemes de salut mental a un públic familiar i celebren un club de lectura d’àmbit comarcal que aplega els lectors dels diferents clubs de lectura de les biblioteques i bibliobusos d’Osona per comentar un mateix llibre, el qual tracta d’algun tipus de trastorn mental. La Biblioteca Joan Triadú de Vic, com a biblioteca central comarcal, coordina aquests actes organitzats per les Biblioteques d’Osona.

Enguany, com també en anys anteriors, des de la Biblioteca Joan Triadú continuarem amb el nostre compromís amb la difusió de la salut mental, dedicant un apartat de la web de la Biblioteca a aquesta temàtica. L’objectiu és que aquest apartat reculli notícies, informacions, recomanacions de llibres, de pàgines web i de diferents recursos relacionats amb la salut mental. Conscients del paper social que juguem les biblioteques públiques avui dia, des de la Biblioteca Joan Triadú volem posar el nostre granet de sorra i unit esforços amb totes les entitats i persones que treballen en aquest àmbit per tal de continuar promocionant la salut mental entre la població.

Aquest any 2017, sota el lema Tu també hi tens molt a fer! es vol involucrar el conjunt de la societat en tots aquests aspectes relacionats amb la salut mental: la prevenció, la sensibilització, la lluita contra l’estigma o la reintegració de les persones amb diagnòstic de salut mental a la comunitat.

Osona amb la Salut mental 2017. Activitats programades a les Biblioteques d’Osona:

Mostra documental

Durant el mes d’octubre a les Biblioteques d’Osona trobareu exposicions de documents del fons de les biblioteques relacionats amb Salut mental.

Club de lectura comarcal

Les Biblioteques d’Osona organitzen, un any més, un club de lectura a nivell comarcal per tal d’acostar la problemàtica de la salut mental a la seva població i per contribuir, a través del coneixement, a evitar l’estigmatització tant de les persones que pateixen algun tipus de malaltia mental com dels seus familiars.

Aquesta activitat aplega els diferents lectors dels clubs de lectura de les Biblioteques d’Osona i enguany llegiran la novel·la “La Ràbia” de Lolita Bosch, que té com a tema principal l‘assetjament escolar i es basa en l’experiència personal de l’autora.

La sessió estarà conduïda per Lolita Bosch i per un professional de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic. 

La trobada de clubs de lectura de la comarca d’Osona es farà el dimecres 18 d’octubre, a les 19:30 h., a la Biblioteca Roda de Ter, al Teatre Eliseu.

Aquest acte que compta amb la col·laboració dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Hora del conte

La sessió de contes sobre temes de salut mental de l’any 2017 porta per títol Un somriure per al Sr. Nonettes i estarà a càrrec de la rondallaire Elisabeth Ulibarri. Una sessió de contes que vol acostar els infants, d’una manera entenedora i senzilla, a  la problemàtica dels trastorns mentals i que està recomanada per a nens i nenes a partir de 4 anys. L’Elisabeth Ulibarri recorrerà les diferents biblioteques i bibliobusos d’Osona amb una sessió de contes que gira al voltant de l’autisme i que serveix per treballar les emocions.

El Bibliobús Puigdon ha estat l’encarregat d’encetar el conjunt d’actes que les Biblioteques d’Osona realitzaran des del 14 de setembre fins al 26 d’octubre.

Podeu gaudir dels contes que explicarà l’Elisabeth Ulibarri a les següents biblioteques:

 • Bibliobús Puigdon. Prats de Lluçanès: dijous, 14 de setembre, a les 17:30 h.
 • Biblioteca L’Esqueller. Sant Pere de Torelló: dimecres 20 de setembre, a les 18:00 h.
 • Bibliobús Guilleries. Rupit: dimarts 3 d’octubre, a les 15:00 h.
 • Bibliobús Tagamanent. Montesquiu: dimecres 4 d’octubre, a les 17:30 h.
 • Biblioteca La Cooperativa. Centelles: dijous 5 d’octubre, a les 17:30 h.
 • Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA: dissabte 7 d’octubre, a les 12:00 h.
 • Biblioteca Antoni Pladevall. Taradell: dimarts 10 d’octubre, a les 17:30 h.
 • Biblioteca Bac de Roda. Roda de Ter: dimecres 11 d’octubre, a les 17:30 h.
 • Biblioteca Joan Triadú. Vic: dilluns 16 d’octubre, a les 17:30 h.
 • Biblioteca Dos Rius. Torelló: dijous 19 d’octubre, a les 18:00 h.
 • Biblioteca Caterina Figueras. Tona: dijous 26 d’octubre, a les 18:00 h.
Diferents moments de la sessió de contes Un somriure per al senyor Nonettes a Prats de Lluçanès.

Guia de lectura Salut mental 2017

Guia de salut mental 2017 (versió per imprimir)

Exposició: Mirades – Primi

Primi (La Seu d’Urgell, 1954 – Lleida, 1983). Format primer com a mestre i més endavant com artista, la seva obra transmet una gran sensibilitat i detallisme i s’hi poden trobar una gran varietat de temes, colors, personatges i tècniques que agradarà a un públic divers i de totes les edats. Al final de la seva vida i arran de la seva malaltia va estar vinculat al Centre de Salut Mental de Malgrat de Mar.

L’exposició Mirades-Primi està emmarcada en els actes que s’organitzen a Osona durant el mes d’octubre per commemorar el Dia mundial de la Salut mental. 

Fuig, bèstia! una sessió de contes sobre salut mental a les escoles de Vic

Amb motiu del Dia mundial de la Salut Mental a Osona, la Biblioteca Joan Triadú de Vic, amb la col·laboració del Servei Municipal de Salut de l’Ajuntament de Vic i Osonament, ha portat la sessió de contes Fuig, bèstia! a càrrec de Sherezade Bardagí a diverses escoles de Vic.

Aquesta sessió de contes està dirigida als alumnes de segon de primària i va acompanyada d’una activitat complementària a càrrec d’Osonament.

Amb l’objectiu de sensibilitzar els infants sobre els problemes de salut mental, aquesta hora del conte tracta sobre la tristesa i la depressió.

Durant el mes d’octubre hi participaran les següents escoles de Vic:

L’Escorial, el Sagrat cor, Sentfores, La Sínia i Vic Centre.

Més informació: Una sessió de contes sobre salut mental a les escoles de Vic

El dia mundial de la Salut mental a Osona al prestatge de Salut de la Biblioteca virtual de les biblioteques XBM

S’ha publicat un especial sobre el Dia mundial de la Salut mental a Osona al prestatge de Salut de la Biblioteca virtual de les biblioteques de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un espai a internet on les biblioteques recomanen llibres, destaquen activitats i ofereixen eines per a tenir tota la informació necessària per a tenir una vida saludable i amb hàbits que proporcionin una bona qualitat de vida.

Durant el mes d’octubre a l’espai de Salut dels Prestatges virtuals es destaca tota la informació dels actes organitzats a Osona amb motiu del Dia mundial de la Salut mental, les activitats que es faran a les biblioteques (club de lectura, sessió de contes, etc.) i també s’hi inclouen recomanacions de llibres, audiovisuals i pàgines web relacionades amb la salut mental.

 
Autoria de les imatges:  
Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Biblioteca Joan Triadú (Vic), Biblioteques d’Osona, Bibliobús Puigdon, Primitivart.com, Biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona.

ETIQUETES: Biblioteca virtual, Club de lectura Dia Mundial de la Salut Mental, Dia Mundial de la Salut Mental, Elisabeth Ulibarri, Fuig bèstia!, La ràbia, Lolita Bosch, Mirades - Primi, Osonament, Prestatge virtual de Salut, Sherezade Bardají, Un somriure per al Sr. Nonettes