Presentació

La Biblioteca Pilarin Bayés de Vic és un servei públic municipal que garanteix a tots els ciutadans i ciutadanes l’accés lliure i gratuït a la informació, la formació i l’oci, alhora que fomenta l’ús de les noves tecnologies, contribuint al desenvolupament personal i col·lectiu. És un espai de convivència i relació, en constant evolució, d’acord amb les noves necessitats i expectatives de la seva comunitat.

Com a biblioteca central comarcal dóna suport a les biblioteques de la comarca d’Osona.

La Biblioteca Pilarin Bayés és l’hereva d’una llarga història bibliotecària a la ciutat de Vic.

D’una banda, la Biblioteca Jaume Balmes, en funcionament des del 29 de març de 1931 i de l’altra, la Biblioteca de la Caixa de Pensions inaugurada el 24 de desembre de 1929 i que fou la vuitena biblioteca que l’Obra Cultural de “La Caixa” va obrir al públic a Catalunya; va ser cedida a l’Ajuntament de Vic el 1995. Fruit de la fusió d’aquestes dues biblioteques, es va crear la Biblioteca Joan Triadú l’any 1996, i ocupà el claustre de l’antic Convent del Carme fins a l’any 2022.

L’Ajuntament de Vic, qui ha gestionat en conveni amb la Diputació de Barcelona la Biblioteca Joan Triadú durant aquests anys, va decidir ampliar-la i ubicar-la a una nova seu, als terrenys de l’antiga caserna de la guàrdia civil, on el 29 de maig de 1991 hi va haver un atemptat terrorista on van morir 10 persones i 44 van resultar ferides. 

La Biblioteca Pilarin Bayés recull l’històric llegat bibliotecari de la ciutat en un nou espai modern i adaptat a les noves necessitats d’una biblioteca del segle XXI.

El nom de la nova biblioteca es va decidir en una consulta popular entre els ciutadans de Vic, que van decidir donar el nom de la coneguda ninotaire vigatana Pilarin Bayés a aquest nou projecte cultural de la ciutat.

La biblioteca forma part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i compartint una sèrie d’aspectes comuns de funcionament: xarxa informatitzada i catàleg col·lectiu, gestió de compres i catalogació centralitzada, préstec interbibliotecari…