GUIES DE LECTURA

Abans de presentar aquestes guies de lectura ens agradaria dir un parell de paraules sobre 1zonaLIJ, el grup que les confecciona, integrat per bibliotecàries de la comarca d’Osona, especialitzades en literatura infantil i juvenil.

1zonaLIJ sorgeix com a resultat d’anys de tertúlies d’aquest col·lectiu. La dinàmica de les trobades, la participació conjunta en altres esdeveniments relacionats amb la Literatura Infantil i Juvenil i la vocació que ens impulsa a promoure la lectura allà on siguem, ens ha aplegat i ha donat cos a aquest grup que avui es presenta amb nom i imatge pròpia (creada per l’il·lustrador vigatà Christian Inaraja), un col·lectiu obert sempre a nous aprenentatges i noves incorporacions.

Les biblioteques que participen activament en aquest grup són:

BIBLIOTECA LA COOPERATIVA  (CENTELLES)

BIBLIOTECA BAC DE RODA  (RODA DE TER)

BIBLIOTECA MARQUÈS DE REMISA  (SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ)

BIBLIOTECA ANTONI PLADEVALL I FONT  (TARADELL)

BIBLIOTECA CATERINA FIGUERAS  (TONA)

BIBLIOTEQUES DE TORELLÓ  (TORELLÓ)

BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS (VIC)

1zonaLIJ presenta unes guies amb propostes de lectura de literatura infantil i juvenil, que ha elaborat amb el suport de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La intenció i compromís d’1zonaLIJ amb aquestes guies és oferir a un públic divers (famílies, mestres, bibliotecaris…) recomanacions de lectures per a infants de totes les edats, des que són nadons fins que arriben a l’adolescència. La idea és elaborar una guia per a cada etapa de creixement i evolució lectora: descobriment (0-3 anys), aprenentatge (4-6 anys), autonomia lectora (7-9 anys) i perfeccionament (10-12  anys).

De moment, aquestes són les guies que hem preparat per als lectors més joves de les nostres biblioteques, amb la intenció d’afegir-ne de noves i d’actualitzar les que ja tenim.

Quan ja llegeixo : Propostes de lectura per a infants de 7 a 9 anys

Després de reflexionar-hi, es va creure convenient començar per l’etapa de l’autonomia lectora dels infants,  en què les bases de l’aprenentatge de la lectura ja estan ben assentades. Al nostre entendre, és un moment evolutiu en el quan els infants són suficientment capaços de triar lectures segons els seus gustos i interessos. Ben cert és que això pot voler dir deixar-los lliures, però no pas sols del tot, ja que també és important que, com adults, els puguem estimular amb bons llibres que els facilitin el camí per la literatura.

La confecció d’aquesta guia no pretén ser ni dogmàtica ni exhaustiva i, si bé és prescriptiva, té més d’esforç per orientar i seduir que per obligar a llegir. És, en darrer terme, el resultat d’una pràctica de lectura entusiasta i meditada i una invitació a llegir amb nens i nenes que es troben en la condició de l’autonomia lectora acabada de conquerir. Aquesta autonomia lectora pròpia de les nenes i els nens de 7 a 9 anys no implica, com hem dit abans, deixar-los completament sols ni exclou el fet que l’infant continuï gaudint de la lectura en companyia de l’adult. Al contrari, animem a les famílies a trobar el moment per a la lectura compartida entre pares, mares, fills i filles.

Esperem que aquesta guia sigui del vostre gust i que comporti alguna utilitat a l’hora de triar lectures.

 

Cliqueu la imatge per obrir la guia de lectura:

Llegeixo més : Propostes de lectura per a infants de 10 a 12 anys

Aquesta nova edició s’adreça a infants de 10 a 12 anys, que es troben en l’etapa de creixement i de l’evolució lectora.

En aquesta edat, els nens i nenes ja han consolidat l’autonomia lectora i ja trien les seves pròpies lectures. Aquesta és una guia per a lectors hàbils, lectors que gaudeixen d’un bon llibre i una bona història i que aquí trobaran algunes recomanacions que segur que trobaran molt interessants.

Tot i això, les famílies també tenen un paper important en l’acompanyament de l’infant durant el seu recorregut lector i us animem a gaudir de la lectura compartida en família.

 

Cliqueu la imatge per obrir la guia de lectura:

La lectura enganxa : Propostes de lectura jove (+13 anys)

Aquesta guia s’adreça a un públic a partir de 13 anys i, per tant, engloba llibres per a nois i noies d’entre 13 i 15 anys i d’altres que són més adients per als de 16 i 17 en endavant. Hem intentat recollir un ampli ventall de gèneres, conscients que la literatura juvenil és un àmbit molt influït per les tendències temàtiques, alhora que hem inclòs les anomenades novel·les crossover o novel·les pont, aquelles que poden interessar tant a lectors joves com a adults.

Continuem insistint, com hem fet en les dues guies anteriors, en la importància que té la família en l’acompanyament en la lectura. La guia que us proposem està pensada per a un públic juvenil, però també adult, per compartir lectures amb els fills i les filles, per ajudar-los a descobrir bones obres, per ampliar la nostra mirada d’adult.

 

A 4 mans : Propostes de lectura per a infants de 0 a 3 anys

La present guia conté títols per al públic comprès entre els 0 i els 3 anys, sabedors del valor que té la lectura pel desenvolupament de l’infant, fins i tot en aquestes edats tan primerenques. Amb aquestes guies volem recalcar la importància de l’acompanyament de la família en les lectures que fan amb els seus fills, un acompanyament que esdevé imprescindible en aquestes primeres edats.

En aquest sentit, tenint en compte que els infants són, en aquesta primera etapa, oïdors més que lectors pròpiament dits, la lectura en veu alta per part de l’adult, esdevé imprescindible: la cadència de la veu, el ritme, el to, les paraules, tot plegat, contribueix a enriquir la memòria auditiva de l’infant i el seu bagatge sonor.

En aquesta guia trobareu imatgiaris, llibres que conviden a jugar, llibres amb versos i rimes, històries repetitives per acompanyar a l’infant en l’aprenentatge d’un codi visual que primer li permetrà llegir les imatges i després les lletres.

Cliqueu la imatge per obrir la guia de lectura:

 

M’expliques? : Propostes de lectura per a infants de 4 a 6 anys

La present guia s’adreça als lectors de 4 a 6 anys, edat en què aquests comencen a llegir. En aquesta etapa, com en la resta de franges d’edat, compartir una estona de lectura permet crear un vincle amb els infants. En les guies anteriors hem destacat la importància de l’acompanyament de la família en les lectures que fan amb els seus fills, un acompanyament que no s’ha de limitar als primers anys de la infantesa, sinó que recomanem que s’allargui fins a l’adolescència.

Aquesta guia, en la línia de les publicades anteriorment, s’estructura en els següents apartats: contes, poesia i còmic. La selecció està formada per llibres publicats en els darrers anys, alhora que hi hem inclòs algun títol que ha esdevingut un clàssic de la literatura infantil.

M’expliques?, és una guia elaborada per diferents professionals de les Biblioteques d’Osona, que integren el col·lectiu 1zonaLIJ, un col·lectiu que posa la seva experiència i coneixement al servei de les àrees infantils i juvenils dels equipaments bibliotecaris de la nostra comarca.

Amb la publicació d’aquesta guia hem cobert les diferents etapes del desenvolupament de l’infant, des dels primers mesos de vida fins a  l’adolescència. Unes guies, totes elles, en què us animem a compartir i gaudir de moltes estones de lectura en família.

 

Cliqueu la imatge per obrir la guia de lectura: