Salut mental per a tothom, lema del Dia mundial de la Salut Mental 2020

El Dia mundial de la Salut mental es commemora cada any el dia 10 d’octubre tal com va instaurar l’any 1992 la Federació internacional de Salut mental (WFMH). Enguany amb el lema Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc, l’efemèride del 2020 està fortament marcada per la pandèmia mundial de Covid-19. La WFMH justifica així l’elecció del lema d’aquest any:

“La salut mental és un dret humà: és hora que la salut mental estigui disponible per a tots. L’assistència sanitària primària de qualitat i accessible és el fonament per a una cobertura sanitària universal i es necessita urgentment, ja que el món s’enfronta a l’emergència sanitària actual. Per tant, hem de fer de la salut mental una realitat per a tots, per a tothom, a tot arreu”.

Angoixa, por, aïllament social, incertesa i depressió són algunes de les conseqüències que provoca arreu del món una pandèmia de la magnitud com la que estem vivint i per això és important reivindicar la inversió en salut mental per a tota la població.

A Osona, cada any Osonament, juntament amb diverses entitats socials, culturals, sanitàries i educatives de la comarca organitzen actes amb motiu del Dia mundial de la Salut mental amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigma de les persones afectades i impulsar una millora en l’atenció en l’àmbit de la salut mental.

Per aquest any 2020 hi ha previstes diverses activitats que s’han organitzat de manera que es compleixin les garanties sanitàries i de seguretat necessàries en temps de pandèmia. Una conferència virtual sobre el síndrome del Burn out en el sector del personal d’afers socials, una sessió formativa amb periodistes sobre com han de tractar els temes de salut mental en els mitjans de comunicació o una sessió del Cineclub Vic on es projectarà la pel·lícula Locas de alegria del director italià Paolo Virzi al Teatre Atlàntida de Vic en són alguns exemples.

Podeu consultar la programació completa a: Programa DMSM 2020


El Dia mundial de la Salut mental a les Biblioteques d’Osona

Les Biblioteques d’Osona, com cada any, participen en l’organització d’actes per reivindicar el Dia mundial de la Salut mental i per això es farà una sessió de contes a les biblioteques de la comarca a càrrec de la rondallaire i actriu Ada Cusidó que aquest any es dedicarà al tema del dol en els nens.

Aquestes són les sessions previstes per les biblioteques i bibliobusos d’Osona:

D’altra banda, es farà una nova edició del Club de lectura de salut mental, enguany de manera telemàtica, sobre el llibre Les millors vacances de la meva vida de Neus Canyelles. Diversos clubs de lectura de la comarca ja han començat a llegir aquest llibre i està prevista una trobada dels clubs de lectura de les Biblioteques d’Osona durant el mes de desembre.

A més a més s’ha elaborat una nova guia de lectura dedicada a temes de Salut mental. Podeu consultar-la a: Guia Salut mental 2020. I podeu consultar també l’espai de la Biblioteca virtual dedicat a la Salut mental en aquest enllaç.

ETIQUETES: Ada Cusidó, Club de lectura Dia Mundial de la Salut Mental, Dia Mundial de la Salut Mental, Dia mundial de la Salut Mental 2020, DMSM 2020, Les millors vacances de la meva vida, Neus Canyelles, Osonament, Plou i fa dol, Salut mental per a tothom lema del Dia mundial de la Salut Mental 2020