Les Biblioteques d’Osona recomanen…

Durant l’any 2021 la Xarxa de Biblioteques Municipals va demanar a les Biblioteques d’Osona algunes recomanacions per publicar a la secció Els bibliotecaris recomanen de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Us oferim el recull dels documents proposats per les biblioteques de la nostra comarca:


Disset pianos

Solsona, Ramon

Barcelona : Proa, 2019
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Avui us volem recomanar Disset Pianos, de l’escriptor Ramon Solsona.  
L’argument de la novel·la comença amb la mort inesperada d’en Peter, un romanès instal·lat a Barcelona que és un gran restaurador de pianos.  “No malvenguis els pianos”, això és el que li diu sempre en Peter a la seva dona, la Mei.  Quan ell mor, la Mei  decideix seguir aquestes instruccions, i això fa que per la botiga de restauració s’hi passegin un munt de personatges amb interessos diversos: des de l’entranyable veïna que comparteix les galetes amb la Mei fins a l’irritant comprador disposat a aprofitar-se de la situació per omplir-se la butxaca.  Tot aquest reguitzell de personatges fan reflexionar la Mei, que té la necessitat de conèixer més detalls sobre el passat d’en Peter, conèixer el lloc on va néixer i la seva família. Per això viatja a Budapest. El que descobreix però, no li resulta fàcil de pair i li genera encara més dubtes sobre qui era l’home amb qui ha compartit la seva vida els últims anys.  Caldrà veure com ho encaixa tot plegat la Mei.
És una novel·la amb un fort component social i emocional, tot i que també té moments d’intriga i una gran càrrega històrica perquè evoca una època molt fosca de la història romanesa, com és la repressió del dictador Ceausescu, que va ser especialment dura durant  la dècada dels 80.  Com no podia ser d’altra manera, al llarg de la novel·la, també apareixen moltes referències al món de la música i els pianos concretament. I és que en realitat, els pianos són l’element principal a partir del qual comença tot, o acaba, depèn de com es miri.

Ramon Solsona escriu amb un llenguatge molt cuidat i alhora, planer i directe, com ja ens té acostumats al llarg de la seva extensa obra. Per  exemple, segurament més d’un de vosaltres haurà llegit Allò que va passar a Cardós, L’home de la maleta o No tornarem mai més, tot i que també ha escrit poesia, narrativa breu i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació. 
Si encara no ho heu fet, us convidem a descobrir aquest Disset pianos, una lectura que de ben segur us atraparà!

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Tagamanent


En las montañas

Morgan, Ned

Barcelona : Blume, 2019

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

A mesura que la població mundial s’urbanitza cada vegada més, la necessitat d’una relació sana amb la natura és més important que mai, tant des del punt de vista del benestar psicològic com de la salut física.

A En las montañas, Ned Morgan ens recorda que les muntanyes han estat sempre impregnades de poesia, simbolisme i misteri, inspirant a tothom, des dels exploradors que cerquen l’impossible fins als que només volen fer exercici físic. Però també remarca que són ecosistemes fràgils que cal preservar.

La idea que les muntanyes ofereixen claredat i una sensació de “fugir de tot”, és el que defensa Ned Morgan, editor de la revista canadenca Mountain Life, que va viure a Toronto durant molts anys abans de decidir deixar enrere la ciutat i anar a viure a les muntanyes. El 2007, va tornar a la regió de les Blue Mountains, a Ontario, on s’havien establert, a mitjans dels segle XIX, els seus avantpassats irlandesos. Igual com ells fugien de la Gran Fam, que va assolar Irlanda, Ned Morgan va deixar enrere els embussos i la contaminació en busca d’una vida millor i més sana.
El llibre ens explica que, independentment de la durada de l’estada a la muntanya, a banda dels beneficis físics, també cal destacar la millora de la salut mental, perquè augmenta l’autoestima, la confiança, la creativitat i la concentració. I al mateix temps redueix la tensió, la ira i la depressió que provoca l’estrès de la vida urbana.

Per il·lustra-ho, l’autor presenta diversos exemples com el cas de Butan, un petit país a l’Himàlaia on és més important l’índex de la Felicitat Nacional Bruta (FNB) que el del Producte Interior Brut (PIB). Trobareu també alguns consells per sentir-vos bé a casa vostra quan no teniu la possibilitat d’escalar cims, caminar per les valls, esquiar a les pistes o prendre l’aire fresc.

Més informació:

Recomanat per Bib. Dos Rius. Torelló


Us volem presentar una pel·lícula del director danès Thomas Vinterberg: La Comuna. Aquesta pel·lícula va competir en el 66è Festival Internacional de Cinema de Berlín (2016) i la protagonista femenina, Trine Dyrholm, va obtenir l’Os de Plata a la millor actriu. Es tracta d’una pel·lícula que explora temes familiars i emocionals però en un àmbit domèstic poc convencional: una comuna i ambientada a mitjans dels anys 70. El mateix Thomas Vinterberg va viure en una comuna dels set als dinou anys, així que la seva experiència hi aporta un punt de vista molt personal. En una entrevista, el director reconeix que la pel·lícula s’inspira en les seves experiències personals: “Sí, jo vaig viure en una comuna des dels 7 fins als 19 anys. La major part de el temps, em semblava una manera genial de viure. El recordo com una època daurada de la meva vida: magnètica, vivaç, caòtica i dolorosa, però molt estimulant. Crec que m’ha definit com a ésser humà i com a artista i col·laborador. De petit, vaig haver d’aprendre a manejar el comportament humà, ja que vaig descobrir molt aviat que la gent es compon de dos elements: el que volen mostrar a el món, però també el que volen amagar a el món. Després d’un parell de setmanes vivint en comunitat, entres en contacte amb els dos elements”.

La història comença quan l’Erik, un professor d’arquitectura, hereta una gran casa del seu pare. Al principi la vol vendre, però a la seva dona Anna, una popular presentadora de televisió, li agradaria provar alguna cosa nova i, amb la seva filla de 14 anys Freja, conviden a vàries persones a unir-se a ells i viure a la casa. Entre tots estableixen les regles de la casa, segons les quals tot es decideix en una votació en les reunions del matí. Però quan l’Erik s’enamora d’una seva estudiant, Emma, una versió més jove i guapa de la seva dona, es presenta la disjuntiva de viure ells també a la comuna. L’Anna hi està d’acord, però no sembla que ho acabi de pair… I és aquí on comença el conflicte en la convivència.

Segons el director, “he intentat pintar un quadre de la vida, incloent les tragèdies, i volia fer-ho des de la perspectiva d’un grup, en comptes de com a individu. La vida està feta de moltes coses: alegria, companyonia, sexe, amor, però també la pèrdua de tot. Volia capturar tants aspectes de la vida com fos possible, i veure com la comuna reaccionava davant d’ells”.

Fet i fet, encara que estigui ambientada en un país nòrdic, que hi havia llibertat sexual i una ment molt més oberta amb la permissivitat de les relacions, la gelosia i el sentiment de possessió després d’una llarga relació que es trenca són a tot arreu. I amb una filla al mig, oblidada pels pares, que en el seu egoisme ja tenen prou complicacions intentant acceptar la nova situació derivada de la separació.

Hi trobem moments d’humor, però la història no et deixa indiferent i el director aconsegueix retratar els conflictes humans i els drames que se’n deriven d’una manera ben propera i original. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Bac de Roda. Roda de Ter.


Pan casero

Yarza, Ibán

Barcelona : Larousse, 2017
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Aquest llibre està escrit per una persona que es dedica al pa en cos i ànima: l’Ibán Yarza (@ibanyarza). 

Partia de zero i quan va començar a fer pa  no tenia  cap mena de formació en aquest apassionant món. Amb el temps s’ha convertit en un molt bon referent per a qui vulgui fer-se el pa a casa. Ell diu que per a fer pa a casa no  fa falta ni un gran equip ni un gran forn. Amb pocs estris que afegim a la nostra cuina i un forn normal i corrent es pot  fer un pa  boníssim. L’entusiasme i la perseverança  supleix  la mancança de grans instal·lacions.

Aquest llibre va ser seleccionat l’any 2014 per al Premio Gourmand com a millor llibre dedicat al pa editat a Espanya. 

Se n’han venut milers d’exemplars. Fins i tot s’ha traduït al xinès.
El llibre està dividit en tres parts: La primera parla dels ingredients i les tècniques, la segona de les receptes i, la tercera, vol fer un homenatge a forners i forns que al llarg del temps han contribuït i contribueixen a fer bon pa. També hi trobareu un annex amb una secció per a resoldre petits problemes i dubtes. Animeu-vos a llegir-lo i poseu-ho en pràctica. Fer pa a casa et fa feliç! 

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Guilleries.


L’Efecte Frankenstein

Barceló, Elia

Barcelona : Edebé, 2019
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Elia Barceló s’inspira en el clàssic Frankenstein de Mary W. Shelley per a crear L’efecte Frankenstein. Una novel·la juvenil que enllaça el present i el passat en una aventura protagonitzada per la Nora, una noia del segle XXI; en Max, un noi aristòcrata del segle XVIII; i Viktor Frankenstein, creador del monstre de Frankenstein i amic d’en Max; tots tres estudiants de medicina.

Novel·la entre policíaca i gòtica, ens mostra la història d’amor entre una noia moderna i un noi de segles enrere, així com les peripècies del monstre, desdoblat entre les dues persones que Viktor Frankenstein ha fusionat per a crear-lo i que pretenen tenir el control sobre la seva conducta. Aquest gir respecte a la novel·la clàssica de Shelley obre la porta a comparacions entre les dues obres. 

Un dels seus aspectes més interessants és el dels viatges en el temps, ja que l’autora aconsegueix una bona recreació del segle XVIII. La documentació de Barceló sobre aquella època és minuciosa i mostra qüestions que sovint passen desapercebudes en novel·les basades en altres temps: la falta de llum, la manca d’higiene o la incomoditat de la roba, per exemple.

Amb un argument àgil i molt ben construïda, aquesta novel·la juvenil ens convida a reflexionar sobre la igualtat entre sexes i classes i sobre les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions.

L’efecte Frankenstein ha estat guardonada amb el Premio Edebé de literatura juvenil 2018 i el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 2020.

Més informació:

Recomanat per Ester Vivó. Bib. La Cooperativa. Centelles.


El Despertar

Chopin, Kate

Barcelona : Columna, 1997
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Publicat el 1899 a Estats Units va provocar un escàndol i un rebuig generalitzat dins la societat conservadora de l’època, fins al  punt de condemnar la  seva autora a l’oblit. L’obra fou redescoberta als anys 60 i ha esdevingut un clàssic de la literatura americana.

El llibre testimonia “El despertar”, amorós, personal i artístic de l’Edna Pontellier, una dona de bona família de Louisiana, casada i amb fills, que vol ser quelcom més que mare i esposa. Però les convencions socials no afavoriran aquest alliberament. I l’heroïna només trobarà un camí… 
Una protagonista que ens recorda en certa manera la Madame Bovary de Flaubert.

El retrat psicològic dels personatges narrat amb sensibilitat i amb un llenguatge acurat i amè fa que el lector emfatitzi amb la reivindicació personal de la protagonista.

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Puigdon


La Dona del quimono blanc

Johns, Ana

Barcelona : Columna Edicions, febrer de 2020
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

La Dona del quimono blanc és la primera novel·la de l’escriptora nord-americana Ana Johns, pseudònim de Anne Jacobs, és una història d’amors impossibles.

Aquesta novel·la ens endinsa al Japó del 1957. La Naoko té 17 anys i un matrimoni concertat però ella s’ha enamorat d’un altre home, un mariner nord-americà…
Quan es descobreix que està embarassada és repudiada i obligada a prendre certes decisions.
Anys més tard Tori Kovac, troba una carta del seu pare moribund i viatja a Japó per descobrir la història dels seus pares.
És un relat molt recomanable per amants de la cultura japonesa, des de la gastronomia, els costums i l’art japonés.
Tot i que la novel·la és ficció, està basada en fets reals. La seva inspiració prové del què li va explicar el seu pare sobre la noia japonesa que ell va conèixer mentre estava al exèrcit dels Estats Units durant la II Guerra mundial.

L’autora al final de la novel·la enumera tot el procés de documentació que va seguir per fer la novel·la incloent el seu viatge a Japó.

Més informació:

Recomanat per Bib. Marquès de Remisa. Sant Hipòlit de Voltregà


La Mesura dels nostres dies

Delbo, Charlotte

Barcelona : Club Editor, [2019]
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Charlotte Delbo (Vigneux – sur- Seine, 1913 – Paris, 1985) Filla d’immigrants italians, escriptora i assistent teatral. El 1943 fou deportada a Auschwitz i després a Ravensbrück d’on fou alliberada el 1945. Amb aquesta obra, Club Editor esmena el trist error del desconeixement al nostre país d’aquesta obra tan gran d’una dona escriptora extraordinària.
La mesura dels nostres dies, fou publicat el 1971 i és el darrer volum d’una trilogia anomenada Auschwitz i després. L’any 1965 es publicà Cap de nosaltres tornarà i al 1970 Un coneixement inútil.
 “Es pot esborrar una vida i tornar a escriure al damunt?” (Françoise, una de les veus supervivents d’aquest llibre).
Vint anys després de l’alliberament dels camps nazis, l’autora conversa amb altres dones que com ella foren deportades per haver participat en la resistència al nazisme. Cada capítol és la veu d’una d’aquestes dones i a través de la psicologia de cadascuna d’elles se’ns obren mil camins de reflexió. La veu de l’autora també hi és present en forma de poemes.
Llibre imprescindible. Poques vegades s’ha escrit sobre el després de l’horror dels camps nazis perquè el desig de tornar era tant gran, l’anhel de llibertat era tan bèstia, que costa imaginar que fora dels filats que tancaven els camps no hi pogués haver res més que un nou naixement a la vida. Però no, això és idealitzat, sortir-se’n és també l’angoixa, la por, la solitud. Viure amb el fred instal·lat a dins, com diu la Gaby.
Aquestes dones que ara ens parlen des de fora, eren dones compromeses amb uns ideals de justícia, crec que això les va fer fortes per sobreviure a l’horror. Això i sens dubte la sororitat entre elles.
És una lectura punyent, fàcil, sense ornaments, talment com si escoltéssim les seves veus.
Jo us proposo obrir al llibre amb una pregunta en ment: És possible tornar? Llavors, després d’escoltar aquestes dones cadascú que respongui.

Més informació:

Recomanat per Gemma Surribas Jaumira. Bib. Dos Rius. Torelló.


La Retornada

Di Pietrantonio, Donatella

Barcelona : Duomo, 2018
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Sota el títol original “L’Arminuta”, La Retornada és la història d’una nena de 13 anys provinent d’una família benestant on, d’un dia per l’altre, veu com el què ha viscut fins ara era una mentida i, qui ella creia que eren els seus pares són, en realitat, uns parents llunyans que la retornen, sense cap mena de motiu aparent, a la seva família biològica.
Aquesta adolescent haurà d’aprendre a viure en un poblet allunyat del què coneixia fins ara, amb una família pobre i nombrosa plena de desconeguts on ningú l’espera amb els braços oberts a excepció de la seva germana petita, qui es convertirà en el seu puntal.

Aquesta és una història ambientada a els Abruços, una regió situada al sud d’Itàlia d’on és nascuda l’autora, Donatella Di Pietrantonio. Una novel·la de lectura ràpida, concisa i commovedora, sense caure en sentimentalismes, on la protagonista, de la qual no en coneixem el nom, haurà d’aprendre a sobreviure en aquesta nova vida imposada sense retorn. L’abandonament i el canvi de condició social abocaran a la protagonista a un fort sentiment de no pertinença.

La maternitat també és un dels punts claus d’aquesta novel·la basada en la Itàlia de la dècada dels anys seixanta i setanta on les adopcions informals eren habituals entre famílies pobres i famílies benestants amb problemes de fertilitat, on la sort de l’infant no estava regulada per cap llei.

Donatella Di Pietrantonio és dentista pediàtrica a els Abruços (Itàlia). La Retornada és la seva tercera novel·la amb la qual ha guanyat el Premi Campiello i ha esdevingut finalista del Premi Napoli. Amb la seva novel·la anterior Bella mia (2014) va quedar finalista del reconegut Premi Strega, de prestigi internacional, i guanyadora del Premi Brancati.

Més informació:

Recomanat per Bib. Joan Triadú. Vic


El Codi indesxifrable

Bertman, Jennifer Chambliss

Barcelona : Estrella Polar, 2018
Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

El codi indesxifrable és una novel·la juvenil, continuació del llibre escrit per l’autora Jennifer Chambliss Bertman, Els Cercadors de Llibres. En aquesta nova aventura els protagonistes, l’Emily i en James, es trobaran immersos en un nou repte on aniran descobrint diferents esdeveniments a cada un més estrany on el seu professor , el senyor Quislyng, estarà involucrat de manera molt sospitosa.

Aquesta novel·la té tots els ingredients necessaris perquè els més joves s’apassionin dins del món de la lectura tot desxifrant enigmes i misteris juntament amb els protagonistes del llibre.

Més informació:

Recomanat per Bib. Caterina Figueras. Tona.

ETIQUETES: Biblioteca virtual, Biblioteques d'Osona, Els bibliotecaris recomanen, Les biblioteques d'Osona recomanen, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, XBM