Club de lectura en francès: Temps glaciaires de Fred Vargas

A la trobada després de l’estiu, els participants del Club de lectura en francès comentaran el llibre Temps glaciaires de Fred Vargas.

Quan l’Alice Gauthier, una respectable professora de matemàtiques de seixanta-sis anys, apareix morta a la banyera de casa seva amb les venes tallades, tot apunta a un suïcidi. Però hi ha petits detalls, com el misteriós símbol traçat a la paret del bany, que fan néixer les sospites dels investigadors i el cas és derivat a la Brigada Criminal del comissari Adamsberg. El descobriment d’un cas semblant, amb el mateix símbol enigmàtic a la paret, no fa més que confirmar el pressentiment del sagaç comissari: no són suïcidis, són assassinats i formen part d’una sèrie.

Adamsberg i la seva brigada hauran de dur a terme una perillosa investigació en una remota illa islandesa, amb reminiscències de mites nòrdics i parada a les hores més fosques de la Revolució Francesa amb el record fantasmal de Robespierre i Danton.

(Text de la contraportada del llibre)

Fred Vargas és el pseudònim Frédérique Audoin-Rouzeau (Paris, 1957 –  ), una medievalista francesa, especialista en arqueozoologia que ha treballat al Centre National de la Recherche Cientifique, al prestigiós Institut Pasteur i és una experta mundial en la pesta negra medieval. Originària d’una família d’intel·lectuals, el seu pare era l’escriptor surrealista Philippe Andoin, té un germà historiador i una germana bessona pintora, Joëlle, que també va adoptar el cognom Vargas com a nom artístic. Un cognom que van escollir com a homenatge a Maria Vargas, personatge interpretat per Ava Gardner a la pel·lícula La comtessa descalça.

Fred Vargas va publicar la seva primera novel·la Le jeux de l’amour i le mort a mitjan dels anys 80, en paral·lel a la seva feina d’arqueòloga i des de llavors n’ha publicat una quinzena, deu de les quals protagonitzades pel Comissari Adamsberg. Era habitual que aprofités les vacances d’estiu per escriure una nova novel·la i durant l’any següent feia les revisions i correccions pertinents. Fins l’any 2005 va compatibilitzar la seva professió amb l’escriptura. És una de les novel·listes més llegides i traduïdes del moment actual (ha venut més de 5 milions de llibres i les seves obres es poden trobar en 38 idiomes). Hi ha dues pel·lícules i diverses sèries de televisió basades en els seus llibres.

Les seves obres es caracteritzen per donar molta importància als personatges i a les seves contradiccions i també cuida molt els diàlegs. Les trames inclouen mites i llegendes així com esdeveniments històrics. També fa ús de molta simbologia i un fi sentit de l’humor. Ha guanyat diversos premis literaris del gènere i l’any 2018 va rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres.

A més a més, al llarg de la seva carrera professional ha escrit diversos assaigs d’història i arqueologia i també sobre medi ambient i canvi climàtic, un aspecte pel qual s’ha mostrat molt preocupada durant els últims anys i pel qual és una activista molt coneguda a França.

Les persones interessades en participar en aquest club de lectura ja poden passar a recollir el llibre a la Biblioteca. També es pot reservar cita prèvia en aquest enllaç.


La trobada del Club de lectura en francès es farà:

Dimecres, 8 de setembre de 2021 a les 18:45 h. a la Biblioteca Joan Triadú de Vic (pati exterior)*

* Activitat sotmesa a les condicions que determini el PROCICAT a causa de la pandèmia de coronavirus. En cas que no sigui possible fer la trobada presencial del Club de lectura de novel·la negra, l’activitat es farà de manera virtual a través de l’aplicació de videoconferència Jitsi Meet.

ETIQUETES: Club de lectura en francès, Fred Vargas, Temps de gel, Temps glaciaires