Club de lectura de novel·la negra: Sota els vents de Neptú de Fred Vargas

A la trobada del Club de lectura de novel·la negra del mes de març comentarem el llibre Sota els vents de Neptú de Fred Vargas.

Tres cops de punxó han segat la vida d’una noia que apareix entre els matolls a prop d’una carretera comarcal. Totes les proves incriminen un rodamón alcoholitzat que no recorda res de res. És evident per a tothom qui és el culpable. Però el comissari Adamsberg discrepa. Hi veu un patró antic. Per a ell, aquell cas significa el retorn de l’assassí del Trident. El problema és que aquest homicida fa molts anys que és mort i enterrat.

Els compromisos adquirits per la Brigada obliguen l’Adamsberg a posposar les seves investigacions per viatjar amb el seu equip fins al Quebec, on ja els esperen els col·legues de la policia muntada amb els darrers avenços en matèria d’anàlisi d’ADN. Serà al Quebec on la marca del Trident convertirà l’Adamsberg en un fugitiu de si mateix, en el seu pitjor enemic, en un tipus execrable. L’home solitari i melancòlic, que resol els casos «excavant els núvols amb una pala», haurà d’aprendre a confiar en els altres per una vegada.

(Sinopsi de la contraportada)

Fred Vargas és el pseudònim Frédérique Audoin-Rouzeau (Paris, 1957 –  ), una medievalista francesa, especialista en arqueozoologia que ha treballat al Centre National de la Recherche Cientifique, al prestigiós Institut Pasteur i és una experta mundial en la pesta negra medieval. Originària d’una família d’intel·lectuals, el seu pare era l’escriptor surrealista Philippe Andoin, té un germà historiador i una germana bessona pintora, Joëlle, que també va adoptar el cognom Vargas com a nom artístic. Un cognom que van escollir com a homenatge a Maria Vargas, personatge interpretat per Ava Gardner a la pel·lícula La comtessa descalça.

Fred Vargas va publicar la seva primera novel·la Le jeux de l’amour i le mort a mitjan dels anys 80, en paral·lel a la seva feina d’arqueòloga i des de llavors n’ha publicat una quinzena, deu de les quals protagonitzades pel Comissari Adamsberg. Era habitual que aprofités les vacances d’estiu per escriure una nova novel·la i durant l’any següent feia les revisions i correccions pertinents. Fins l’any 2005 va compatibilitzar la seva professió amb l’escriptura. És una de les novel·listes més llegides i traduïdes del moment actual (ha venut més de 5 milions de llibres i les seves obres es poden trobar en 38 idiomes). Hi ha dues pel·lícules i diverses sèries de televisió basades en els seus llibres.

Les seves obres es caracteritzen per donar molta importància als personatges i a les seves contradiccions i també cuida molt els diàlegs. Les trames inclouen mites i llegendes així com esdeveniments històrics. També fa ús de molta simbologia i un fi sentit de l’humor. Ha guanyat diversos premis literaris del gènere i l’any 2018 va rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres.

A més a més, al llarg de la seva carrera professional ha escrit diversos assaigs d’història i arqueologia i també sobre medi ambient i canvi climàtic, un aspecte pel qual s’ha mostrat molt preocupada durant els últims anys i pel qual és una activista molt coneguda a França.

 

La conductora del Club de lectura de novel·la negra és Elisabet Contreras.

Les persones interessades a participar en aquest Club de lectura ja poden passar a recollir el llibre per la Biblioteca. Per agilitzar les gestions podeu demanar cita prèvia en aquest enllaçper telèfon al 93.883.33.25 o per correu electrònic a b.vic.jt@diba.cat.

La pròxima trobada del Club de lectura de novel·la negra es farà:

Dimecres, 17 de març de 2021 a les 19:00 h. a través de Jitsi Meet (Aplicació de videoconferència

ETIQUETES: Club de lectura de novel·la negra, Fred Vargas, Sota els vents de Neptú