Dia 61: Commemorem el 175è aniversari del naixement de Jacint Verdaguer

El 17 de maig de 1845, fa 175 anys, va néixer a Folgueroles una de les figures més emblemàtiques de la cultura catalana, Jacint Verdaguer.

Enguany amb la crisi del covid-19 s’han hagut de suspendre una trentena d’actes literaris i festius previstos per la Festa Verdaguer que se celebra cada any entre el 17 de maig i el 10 de juny (dia en que va morir el poeta l’any 1902) i posposar-los per l’any que ve.

Tan sols es mantindrà la tradicional ofrena floral al monument al poeta que hi ha a la plaça Verdaguer de Folgueroles, conegut com El Pedró i a Vil·la Joana (Barcelona) lloc on va morir, es farà el 10 de juny.

Amb el títol de Cobriu-me de flors, extret del poema “Fulcite me floribus”  dins el llibre Idil·lis i Cants místics que va escriure Jacint Verdaguer l’any 1879, l’organització de la Festa Verdaguer ha animat a participar a tothom a la ofrena de flors prevista per demà, això sí, sempre mantenint les mesures de seguretat sanitària. Vegeu: Com participar-hi.

Cobriu-me de flors,

que d’amors me moro;

cobriu-me de flors,

que em moro d’amors

Fulcite me floribus (1879)

Imatge: Retrat de Jacint Verdaguer de Ramon Casas. MNAC

I és que les referències a la natura són recorrents en l’obra de Verdaguer i ja en la mort del poeta, molt estimat pel poble, les ofrenes florals van ser habituals i ha quedat constància que davant del pas de la comitiva fúnebre, els ciutadans tiraven flors per fer-li el seu humil homenatge.

Poc després de la mort del poeta, l’any 1908 es va inaugurar el monument a Jacint Verdaguer a la plaça de Folgueroles i amb motiu de l’acte d’inauguració, en que hi van assistir més de 3.000 persones, els habitants del poble, que llavors eren uns 750, van engalanar finestres i balcons amb flors. Des d’aquell moment, el monument va estar sempre cobert de flors, que portaven els visitants que volien fer un homenatge a Verdaguer i aquesta és una tradició que s’ha anat conservant, exceptuant l’època de la repressió franquista més severa, cada 17 de maig.

A part de l’ofrena floral, els organitzadors han decidit traslladar la Festa Verdaguer a les xarxes socials i han animat a tothom a penjar vídeos recitant poemes de Jacint Verdaguer, especialment el 17 de maig, amb les etiquetes #Verdaguer175 #17V. Vegeu: Com participar-hi.

A més a més, amb motiu del 175è aniversari del naixement de Verdaguer el grup de rumba osonenca Pelat i pelut han fet una versió musical del poema Compte inclòs en el llibre Al Cel de Verdaguer i a la passada diada de Sant Jordi, també confinada, van estrenar el videopoema musical a la seva web.

Per saber-ne més:

 

 

 

ETIQUETES: Cobriu-me de flors, Dia 61: Commemorem el 175è aniversari del naixement de Jacint Verdaguer, Festa Verdaguer, Fundació Jacint Verdaguer, Jacint Verdaguer, Pelat i Pelut