Les Biblioteques d’Osona recomanen…

Durant els mesos d’abril i maig de 2019 a la secció Els bibliotecaris recomanen de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals, les Biblioteques d’Osona han proposat diverses recomanacions. Una selecció de llibres, pel·lícules i música especialment interessants que podreu consultar a qualsevol de les 225 biblioteques i 10 bibliobusos que formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.


Milicianas : mujeres combatientes republicanas

Milicianas : mujeres republicanas combatientes /Ana Martínez Rus. Madrid : Los Libros de la Catarata, cop. 2018

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

L’establiment a la Constitució de 1931 de la igualtat jurídica i política entre homes i dones va suposar un canvi en la tradicional posició de subordinació de la dona espanyola. Durant la Guerra Civil, fruit d’aquestes polítiques d’igualtat o del mateix col·lapse de la República, hi va haver dones que van decidir lluitar i de vegades morir al front i les supervivents van ser perseguides i castigades pel franquisme.

En aquest llibre, Ana Martínez Rus, professora d’història contemporània a la Universitat Complutense de Madrid, fa un retrat d’aquesta minoria de dones compromeses ideològicament. L’autora analitza les circumstàncies que van portar les milicianes a prendre les armes i també les dificultats que van trobar a les trinxeres en una societat masclista i paternalista.

Durant dècades, la historiografia, autors literaris i cineastes han contribuït a mitificar la figura de les milicianes, un fet que no sempre es correspon amb la realitat. Aquesta obra és un estudi de la situació de la dona durant la República i la Guerra Civil i un recull de les experiències d’algunes milicianes a les trinxeres, com Rosario Sánchez Mora, la “Rosario, dinamitera” del poema de Miguel Hernández.

Enllaços

Informació sobre l’autora, Ana Martínez Rus

Libertarias, una pel·lícula de Vicente Aranda, al catàleg Aladí

Tierra y libertad, un film de Ken Loach, al catàleg Aladí

Recomanat per Bib. Dos Rius de Torelló


Formatges dels Pirineus Formatges dels Pirineus : els 50 millors / Laia Pont Díez. Valls: Cossetània, 2017.

Qualsevol moment de l’any es bo per anar-hi, però quan arriba la calor de l’estiu encara es posa més be fer una escapada als Pirineus per gaudir de les agradables temperatures, els magnífics paisatges i els indubtables plaers gastronòmics que ens ofereix. 

Tant si la vostra destinació es troba al nord com al sud de la frontera, cap al Cantàbric o la Mediterrània, en aquest llibre trobareu no una, sinó cinquanta recomanacions de llocs on anar pel simple gust de tastar els millors formatges de cabra, ovella o vaca. Uns productes històrics, amb receptes perfectes i aromes rústiques que han passat de generació en generació. Uns formatges que no trobareu al supermercat i que no oblidareu. 

Les autores de la tria i del llibre son Enginyeres Tècniques Agrícoles, especialistes en la recerca i innovació dels sector formatger, amants i coneixedores dels producte i viatgeres incansables a la cerca de l’excel·lència. En els seus viatges de descoberta han parlat amb un gran nombre de pastors, formatgers, ovelles, cabres i vaques. Així han fet la selecció d’uns formatges amb una història molt especial i un gust a l’alçada. 
Bon viatge i bon profit. 
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Barri de Montserrat. Torelló.


Maternidad a flor de piel: la gran aventura de tu vida

Maternidad a flor de piel /  Míriam Tirado i Torras. Barcelona : Grijalbo, 2018.

Míriam Tirado és consultora de criança i mare de dues nenes. Periodista de professió, va treballar 14 anys als Serveis Informatius de Catalunya Radio, a RTVE, Flaix FM i en algunes revistes. Especialitzada en l’etapa de 0 a 6 anys, fa xerrades sobre temes que preocupen a les famílies: rabietes, gelosia, límits, lactància, control d’esfínters, son infantil i alimentació així com també sobre la gestió d’emocions i la sexualitat en la maternitat/paternitat.

En Maternidad a flor de piel, Miriam Tirado, mitjançant la seva experiència com a mare, desgrana una a una totes les inquietuds que pot ocasionar la maternitat fins els 6 anys del nen/a.

Ordenat per capítols i sempre acompanyat de contes que descriuen situacions reals, ens explica el procés personal de prendre la decisió de ser pares, l’embaràs, el part, el postpart i la lactància així com també ens parla dels primers anys del nen i de tots els dubtes que poden sorgir en les diferents etapes de creixement. Tot un treball sobre la maternitat enfocat des de l’acompanyament i la gestió d’emocions en una etapa plena de canvis.

Un llibre personal i proper, enfocat a descriure i resoldre dubtes sobre aquelles situacions que viuen els pares primerencs i que provoquen neguit per la desconeixença.

A les biblioteques:

Més informació: 

Recomanat per Biblioteca Joan Triadú de Vic


Un Invitado inesperado

Un Invitado inesperado / Shari Lapera. Barcelona : Suma de Letras, 2019.

Shari Lapena és una autora canadenca. Advocada i professora ha estat reconeguda en el món novel•lístic amb la publicació de les seves novel•les de suspens: La parella del costat i  un estrany a casa.
Ara ens ha tornat a sorprendre amb Un invitado inesperado.

Ens situem en un hotel luxós i  paradisíac a les muntanyes, allà hi van arribant  10 personatges que buscaran passar un cap de setmana romàntic i tranquil fora de la civilització. Tots són desconeguts, entre ells no es coneixen i no tenen cap connexió, o potser si?. La tranquil•litat que es preveia en un principi queda estroncada per la forta tempesta de neu que els deixarà completament aïllats i sense connexió amb l’exterior. Aquesta situació comença a crispar als hostes i al matí apareix el primer cadàver, sense que ningú sàpiga que ha passat,  un sospitarà de l’altre. El cert és que un assassí està entre ells…

L’autora té una prosa molt directa, àgil i descriptiva. Al començament ens situa molt bé en l’espai i així anem coneixent un a un tots els personatges.
És una novel·la molt recomanable, de lectura ràpida i amena que agradarà als amants de les novel•les policíaques, però sobretot de misteri amb un regust de “la reina del crim” anglesa. 

Ens recorda la famosa novel·la “deu negrets” d’Agatha Christie per l’atmosfera reclosa en què els personatges es troben.

La intriga està assegurada fins al final. Fins a la darrera pàgina no podreu esbrinar qui és el culpable.

Més informació:

Recomanat per Bib. Municipal de Manlleu BBVA.


Sweet Sixteen

Sweet SixteenAnnelise Heurtier. Lleida : Pagès, 2017

L’any 1957 a la petita localitat de Little Rock (Arkansas) 9 nois i noies afroamericans són escollits per anar a estudiar al Central High School, reservat fins llavors als estudiants blancs,  gràcies a una sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units que declarava inconstitucional la segregació racial. El Moviment Afroamericà pels Drets Civils dels Estats Units, encapçalat per Martin Luther King, Rosa Parks i molts altres herois coneguts i anònims, havia esclatat dos anys abans.

L’episodi va enfrontar el governador d’Arkansas, Orval Faubus, partidari de la segregació racial que va enviar la Guàrdia Nacional per impedir l’accés dels 9 alumnes a l’institut, i el mateix president dels Estats Units, Ike Eisenhower, que va enviar les forces armades per garantir-ne la seguretat. A part, es van succeir tot un seguit de disturbis entre la població civil que van omplir les portades dels diaris de l’època.

En aquesta història real novel·lada, on els noms són inventats però alguns fets es relaten tal i com van succeir, hi trobem dues narradores: la Molly, una de les noies afroamericanes que forma part del grup dels 9 i que explica els fets des de la il•lusió i la por més absolutes i contraposades, i la Grace, una estudiant blanca de classe benestant que fins la data dels fets viu la segregació racial com un fet normalitzat.

Llibre molt recomanable pel seu contingut històric i per la seva narració senzilla, amena, personal i dual. Tot i el salt generacional i els avenços aconseguits a base de la lluita pels drets civils, el tema del racisme encara es troba present a la societat actual. Per tant, també considerem la lectura del llibre com una bona eina de debat entre els joves d’avui.

Les narradores viuen la història des del seu punt de vista i amb les seves circumstàncies i cadascuna va evolucionant dins la narració. Podríem dir que maduren al llarg de la història. Definitivament, no són les mateixes a l’inici que al final de curs del 1957.

L’obra ha estat seleccionada per optar al Premi Protagonista Jove 2018-2019, que atorga cada any el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT), en la categoria 15-16 anys.

 
 

Més informació:

Recomanat per Roser Bisbal. Bib. La Cooperativa. Centelles


La Senyoreta Else

La Senyoreta Else / Arthur Schnitzler. Barcelona : Quaderns Crema, 1997.

L’autor que a més d’escriptor fou un neuròleg austríac, fou conegut per les seves obres teatrals, on va ser crític amb la societat vienesa de principis del s.XX.  
Aquesta breu novel·la fou escrita el 1924. Va tenir una bona acceptació. 

Destaca pel monòleg interior constant de la protagonista que s’entrellaça amb diàlegs, i fa que es pugui mantenir el ritme del text, a més d’empatitzar amb l’Else per conèixer els seus pensaments en tot moment. L’autor, home, aconsegueix fer un relat d’una protagonista, dona, fent una introspecció psicològica molt encertada d’acord amb els coneixements de psiconàlisi que té l’autor. 

L’Else és una noia jove que pertany a l’alta societat vienesa i a través d’ella l’autor ens aproxima a una societat acomodada que segueix unes convencions socials acceptades en col·lectivitat però que en el terreny individual desapareixen. 

La trama té un plantejament lineal amb girs que porten a la protagonista a prendre una decisió important. En una època on es comença a reformular les relacions de gènere, l’Else esdevé un objecte d’intercanvi. Redactat en temps present i coneixent les reflexions de la protagonista, esdevé un relat molt sincer i interessant.


Més informació:

Recomanat per Bibliobús Guilleries


Dripping springs

Dripping springs / Joana Serrat. [Barcelona?] : Great Canyon p. 2017.

Joana Serrat, cantautora vigatana, presenta al 2017 el seu últim treball titulat Dripping Springs, el quart àlbum en només 5 anys. Porta per nom la ciutat on s’ha gestat, Dripping Springs (Texas), de la mà del reconegut cantant, guitarrista i alhora productor musical Israel Nash i publicat pel propi segell discogràfic de l’autora, Great Canyon Records.

Cantautora prolífica, el 2012 presenta el primer disc autoeditat Relief Sessions on és escollida Artista destacada de la Setmana al web de Nashville Noistrade. Dos anys més tard, publica Dear Great Canyon amb la discogràfica El Segell del Primavera, un disc premiat i reconegut tant a nivell nacional com internacional i que la porta a fer més de 100 concerts arreu del món i a actuar a reconeguts festivals com el Primavera Sound, el South By Soutwest (Austin, Texas) o a l’AmericanaFest (Nashville, Tennesse). El 2016 publica el disc Cross The Verge amb el mateix segell i amb la discogràfica anglesa Loose Music, consolidant així la seva trajectòria. Aquest mateix any publica Grabolosa, un EP amb quatre cançons adaptades al català d’alguns temes del disc Cross The Verge.  

Amb una veu captivadora, a Dripping Springs diu adéu a una etapa anterior ja superada i on els títols de les cançons són molt reveladors: Lost battle, Trapped in the fogShadows of time o Unnamed. Un treball més folk i influenciat per l’estil americà i per la literatura, amb lletres atemporals i amb més d’un significat, on la part instrumental, realitzada per músics de renom, guanya pes. 

Escoltar aquest disc et transporta al món de la Joana, un món que t’embolcalla d’una gran bellesa i t’encoratja a fer realitat els teus somnis. Un gran treball que no us podeu perdre. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Joan Triadú. Vic


Ensenya'm la llengua : vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties

Ensenya’m la llengua / Antoni Beltran. Maçanet de la Selva : Gregal, 2018.

Si no sabeu què vol dir posar bons sagins, quedar esterrecat, fer catúfols o ventre de conill aquest és el vostre llibre. Un recull de paraules i expressions pròpies i genuïnes del català sobre el món de la salut i la medicina i que pel seu desús estan en perill de desaparició. Un llenguatge perjudicat amb l’estandardització de la llengua i per la influència del castellà, que no es pot deixar perdre.

Estructurat segons els diferents aparells i sistemes del cos, recull paraules i frases antigues de la parla popular que no són normatives però si riques pel nostre patrimoni lingüístic: menjar com una llima, tenir candiroles, pa de mocs, venir ois o tropell són algunes de les paraules o frases que hi trobareu.
També s’hi ha introduït un apartat sobre la influència del pas del temps en el llenguatge mèdic i un altre apartat amb lèxic modern i l’argot dels joves.

L’autor, Antoni Beltran, és llicenciat en Medicina, especialista en Medicina Interna i en Medicina Familiar i Comunitària. Una de les seves inquietuds ha estat la de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut en el marc de l’Espai del Metge Rural.
L’autor de les il·lustracions és Josep Maria Pous-Culí dissenyador gràfic i il·lustrador. Ha treballat com a il·lustrador per a diverses editorials, en llibres d’ensenyament i de literatura infantil i juvenil.

Un llibre divertit i necessari nascut amb l’objectiu de recuperar tot un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era ben viu i s’utilitzava dia rere dia.
 

A les Biblioteques:


Recomanat per: Biblioteca Joan Triadú de Vic


Cuaderno de MánchesterCuaderno de Mánchester / Luis Martín. Barcelona : Malpaso, 2018.

Pol Ballús (Roda de Ter, 1993) periodista esportiu al diari Sport és l’autor, juntament amb Lu Martín, experiodista d’El País de Cuaderno de Mánchester.  
En aquest llibre hi trobareu una explicació detallada de l’etapa de Josep Guardiola com a tècnic del Manchester City. Pretén retratar “l’univers Guardiola”, la gent (inclosa la família) que envolta el tècnic català. 

Tot aquest relat es basteix amb preguntes, converses, entrevistes, que han fet a utillers, l’staff, els jugadors i a diverses persones que no necessàriament són de l’àmbit futbolístic però que es relacionen amb l’entrenador santpedorenc. Segons els autors: “Volíem fer un llibre parlant de coses que encara no s’haguessin explicat. Un llibre en què no només es parli de futbol, que vagi més enllà”.  

I és que comença essent un manual de futbol però, a partir de la dissecció de les seves qualitats pel lideratge i la transformació de la cultura d’empresa que ha fet Pep Guardiola en el club de l’Etihad, acaba essent un tractat de lideratge empresarial i humà. 
El llibre està escrit en un estil amè i comença cada capítol amb fragments de cançons angleses. I no acaben aquí les referències musicals, ja que el pròleg està escrit per Noel Gallagher, cantant del grup Oasis i destacat aficionat “citizen”. 

No us perdeu aquest llibre si us agrada el futbol, i Guardiola, i la ciutat del Manchester, i la música. 
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Bac de Roda. Roda de Ter.


La Laura té dues mares

La Laura té dues mares / Yolanda Fitó. Barcelona : Bellaterra, 2015.

Totes les persones som iguals i a la vegada diferents, i , a les famílies, els passa el mateix: N´hi ha de formades per un pare i una mare, d’altres estan formades per dos pares o dues mares. Aquest llibre mostra la varietat de situacions familiars en què les nenes i els nens, viuen i creixen. 

És un recurs pedagògic en favor de la diversitat i la convivència 

Aquest conte explica d’una manera tendre i entenedora la diversitat afectiva, hi ha moltes maneres d’estimar i totes són vàlides.


Més informació:

Recomanat per Gemma Vicente. Bib. Marquès de Remisa. Sant Hipòlit de Voltregà


Els Dics

Els Dics / Irene Solà i Saez. Barcelona : L’Altra, 2018.

Si us falten motius per escollir aquesta obra, la seva autora, Irene Solà acaba de guanyar el premi Anagrama de novel·la en català amb l’obra Canto jo i la muntanya balla. Els dics va obtenir el premi Documenta 2017. 

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en belles arts, poeta i escriptora. Es donà a conèixer amb el recull de poemes Bèstia. L’obra Els dics és la seva primera novel·la. 

L’Ada, protagonista i fil conductor de la història torna al seu poble després de tres anys vivint a  Anglaterra. Aquest serà l’estiu de la seva tornada. Tot el que va deixar enrere li donarà bons arguments per exercitar-se com a escriptora que és el que vol ser. Aquests contes escrits per l’Ada són històries dins la història, inserits dins del relat, de manera que ens permet submergir-nos en un experiment narratiu en què l’autora reflexiona sobre el fet literari. “M’interessa molt reflexionar sobre la idea de la narrativa –explica–. De com es construeixen les històries, a qui les robes, d’on surten, m’apassiona l’storytelling”. 
Irene solà prové, per formació, del món artístic i això es percep en aquesta obra. A mi m’ha recordat a una mena d’exercici cinematogràfic on es tracta de cosir plans i escenes per dotar de sentit narratiu unes imatges, és a dir, muntar. 

No ens ha d’espantar gens la intenció experimentadora d’aquesta obra. És potent, gens difícil i amb una ironia que s’agraeix. La gent que vivim a Osona hi reconeixerem espais i vides. Gaudirem moltíssim llegint-la. Cada escena és tan bona que, com diu l’Ada, l’acabes i hauries volgut que fos una novel·la sencera.


Més informació:

Recomanat per Gemma Surribas. Bib. Dos Rius. Torelló


Campeones

Campeones. [Madrid] : Universal, DL 2018

Campeones té tots els components per riure, emocionar, plorar, fer pensar, … et fa passar per tots els estats anímics en els seus 100 minuts de durada.
Com preparar un partit de bàsquet i un partit final, recull tots els tòpics i idees preconcebudes que hi puguin haver i els desmunta un per un fent les coses senzilles i encarant l’espectador amb els seus propis prejudicis.
La trama de Campeones posa en evidència una situació que viuen les persones amb discapacitats intel·lectuals cada dia, les reserves de la gent que desconeix com són aquestes persones en realitat.  Traspua humanitat, dignitat i generositat dels seus personatges, molts d’ells actors no professionals, dels quals ja voldria gaudir molta de la població mal anomenada “normal” i posa en evidència la “discapacitat social” de la nostra societat.
La història, com un entrenador professional de bàsquet passa a entrenar a un grup de persones amb discapacitat intel·lectual és senzilla, divertida, no busca grans reflexions i les aconsegueix, exposa els sentiments sense sentimentalismes i ens fa riure sense en riure.

Una pel·lícula molt recomanada per veure amb adolescents i joves, per assentar unes bones bases de convivència i de responsabilitat vers la resta de la societat.

Sens dubte una pel·lícula que no et pots perdre.

 

 

 

Més informació:

Recomanat per Bib. L’Esqueller. Sant Pere de Torelló


Per consultar aquestes i altres recomanacions fetes per les biblioteques podeu dirigir-vos a Els bibliotecaris recomanen.

ETIQUETES: Biblioteca virtual, Els bibliotecaris recomanen, Les biblioteques d'Osona recomanen, Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, XBM