2013. Any Salvador Espriu.

logoenportada

(Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 – Barcelona, 22 de febrer de 1985)

salvador_espriuL’any 2013 se celebra el centenari del naixement de Salvador Espriu. Poeta, dramaturg i novel·lista és considerat un dels renovadors la prosa catalana, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra. Espriu era fill d’una família benestant i passava els estius a Arenys de Mar, d’on era originària la seva família. De petit va ser un nen amb una salut delicada, arrel de les complicacions sorgides per una xarampió, fet que l’obligà a passar llargues estades de convalescència a la casa familiar de Viladrau, on el clima era més favorable per la seva recuperació.

L’any 1929, amb 17 anys, va escriure la seva primera obra, Israel, en castellà. L’any 1930 va entrar a la Universitat de Barcelona per estudiar Dret i Filosofia i lletres, carreres que estudià paral·lelament. Durant aquesta època va publicar la novel·la curta Laia (1932), que l’any 1970 es portaria a la gran pantalla protagonitzada per Núria Espert i Francisco Rabal. La Guerra Civil Espanyola va interrompre una tercera carrera que estava cursant en aquell moment, Lletres Clàssiques. Malgrat que va ser reclutat immediatament, el seu delicat estat de salut va evitar que anés al Front, la seva tasca a l’exèrcit va ser administrativa i de formació dels futurs oficials. Els dramàtics fets esdevinguts durant la Guerra Civil van provocar-li una profunda crisi, estat que es reflecteix en les obres que va escriure durant aquella època.

anyespriulogoL’any 1940 va morir el seu pare i la notaria familiar va passar a mans forànies, tot i que Espriu va entrar-hi a treballar com a advocat per poder tirar endavant la família. Malgrat que aquella feina no li agradava gens, va treballar-hi durant 20 anys, els més durs de la seva vida i, a més a més, li restava molt de temps per poder dedicar-se a la seva autèntica vocació, escriure.

Durant la Postguerra molts autors van començar a escriure en castellà a causa de la duríssima repressió que hi havia, però Espriu va continuar utilitzant el català, encara que això signifiqués renunciar al reconeixement literari. Com que la censura era menys estricta amb la poesia, durant aquesta època es va centrar en cultivar aquest gènere i l’any 1946 va aparèixer al seu primer llibre de poesies, Cementiri de Sinera on, a través de l’univers creat pel propi autor, recrea els estius de la seva infància a Arenys de Mar. D’aquesta època també són alguns llibres de poesies sorgits arrel de la mort de la seva mare, l’any 1952 i que es consideren una reflexió sobre la mort. L’any 1960 va publicar La pell de brau, un recull de poemes sobre la situació de Catalunya sota el règim del dictador Franco i que el govern de l’època, estranyament, no va censurar. Amb aquest llibre, Espriu es va convertir en un referent dels intel·lectuals de l’època i en un símbol de la resistència a la dictadura franquista.

A més a més, durant els anys 60 es va fer molt popular per dos motius: d’una banda, l’estrena de les seves obres al teatre, especialment Ronda de mort a Sinera de la mà de Ricard Salvat; de l’altre, el cantant Raimon va musicar alguns dels seus poemes. Aquests dos fets van fer arribar la seva obra al gran públic.

A partir dels anys 70 començà a rebre el reconeixement per la seva obra literària: va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1972), la Medalla d’or de la Generalitat de Catalunya (1980) o la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona (1980), també va ser candidat al Premi Nobel de Literatura els anys 1971 i 1983, entre d’altres.

Destinà els últims anys de la seva vida a corregir i revisar la seva obra. L’any 1985 va morir als 71 anys i va ser enterrat al cementiri d’Arenys de Mar, població que acull des de l’any 1987 el Centre de Documentació i estudi Salvador Espriu i que és el punt neuràlgic de les activitats que s’han programat durant l’any 2013 per commemorar el Centenari del naixement de Salvador Espriu arreu de Catalunya.

Obra:

L’obra de Salvador Espriu és molt àmplia i engloba diferents gèneres. A la Biblioteca podreu trobar:

ulleresSobre Salvador Espriu:

Recursos a internet:

ETIQUETES: 2013. Any Salvador Espriu., Centenari Salvador Espriu, Salvador Espriu