Dimecres 30 d’abril a la tarda, a la sala d’actes U d’Octubre de la Biblioteca Pilarin Bayés, l’Ajuntament de Vic ha presentat públicament el Pla de Lectura Municipal de Vic (PLMV), que marcarà les polítiques municipals en matèria de lectura entre els anys 2025 i 2028.
L’acte ha comptat amb la presència de Pau González, president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona; Bet Piella, regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Vic; Ignasi Janer, coordinador general de la Biblioteca Pilarin Bayés, i Ester Farrés, directora de l’equipament. També hi han assistit membres del grup impulsor, representants de l’àmbit educatiu, llibreries, usuaris de la biblioteca i representants de la consultoria Avenir, encarregada de l’elaboració tècnica del pla.
El nou Pla de Lectura Municipal de Vic s’emmarca en la nova línia de les polítiques culturals municipals. Amb la finalització del Pla d’Acció Cultural vigent aquest 2025, l’Ajuntament opta per substituir-lo per plans sectorials específics que permetin aprofundir en àmbits concrets i prioritaris. El primer pas va ser el Pla Estratègic de la Música, presentat el novembre passat, i ara el PLMV pren el relleu com a segon gran projecte d’aquesta nova etapa.
La regidora de Cultura, Bet Piella, destaca que “hem decidit apostar per una cultura pensada des de la proximitat i l’impacte real. Plans com aquest ens permeten incidir amb més força i coherència en cada àmbit. El de lectura, sens dubte, és un dels més estratègics.” Piella ha destacat que “hem decidit apostar per una cultura pensada des de la proximitat i d’impacte real. Plans com aquest ens permeten incidir amb més força i coherència en cada àmbit. El de lectura, sens dubte, és un dels més estratègics.” També ha volgut detallar que “després del PAC 2018-2025, la ciutat fa una clara aposta per plans transversals, sectorials i específics”.
En aquest marc, el PLMV es presenta com una eina transformadora per reforçar l’hàbit lector a través del plaer per la lectura, amb una atenció especial als col·lectius de la ciutat amb més dificultats d’accés a la cultura.
Un pla treballat, ambiciós i possibilista
El pla és fruit d’un procés participatiu iniciat fa exactament un any, l’abril de 2024, amb sessions de cocreació amb professionals del món cultural i educatiu, entitats i ciutadania. El resultat és un document viu, realista i compartit, que entén la lectura com una via de cohesió social, desenvolupament personal i accés universal al coneixement.
Pau González, president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha emfatitzat que el Pla de Lectura de Vic és pioner dins la Xarxa de Biblioteques Municipals: ”És el primer que s’aprova amb el suport de la Gerència dels Serveis Bibliotecaris, i ho ha fet amb el consens unànime del consistori. Des de la Diputació veiem amb molta satisfacció que municipis com Vic liderin processos que posin la lectura al centre de la vida cultural i social. L’accessibilitat a la cultura és un eix fonamental per garantir l’equitat i la participació ciutadana.”
Ignasi Janer, coordinador de la BPB, ha volgut subratllar “el múscul del nou model de biblioteques que Vic està liderant. Si fa poques setmanes generàvem unes jornades de debat i reflexió obertes al país per parlar precisament de la comprensió lectora, des dels propis recursos de la Biblioteca Pilarin Bayés, ara hem sigut capaços de treballar per un projecte com el PLMV, que abasta més enllà de la biblioteca i implica tota la ciutat i ciutadania de Vic.”
Finalment, Ester Farrés, directora de la biblioteca, ha remarcat que “el Pla vol ser una eina de transformació social real. Des de la biblioteca impulsem projectes que reforcen el paper de l’oralitat, dels centres d’atenció primària i de les escoles com a nodes de lectura i cohesió. Apostem per una lectura viva, arrelada i accessible, amb capacitat d’arribar a tothom.”
Amb una durada de quatre anys i un pressupost total de 165.000 €, el pla contempla quatre línies estratègiques: la promoció de la lectura i del coneixement; la inclusió i la cohesió social; la creativitat i el benestar personal; i el reforç de la biblioteca com a espai de debat i diàleg. Entre els projectes destacats hi ha el nou festival de país dedicat a la literatura infantil i juvenil que Vic organitzarà la tardor del 2026, el programa Llegim Més, la iniciativa Biblioteca Humana, els clubs de lectura socials o els tallers de creixement personal i alfabetització digital.
El pla també posa l’accent en la defensa i promoció de la llengua catalana com a element de cohesió social. La Biblioteca Pilarin Bayés, inaugurada l’octubre de 2022, assumeix un paper central en el desplegament d’aquesta estratègia i es consolida com a motor cultural i comunitari de la ciutat.
El pla, que es pot consultar en aquest
enllaç, es desplegarà amb la implicació directa de la ciutadania i de les entitats del territori i comptarà amb un consell assessor d’experts que garantirà el seguiment i l’avaluació contínua del pla. Amb aquest nou full de ruta, Vic reafirma la seva aposta per una ciutat lectora, creativa i cohesionada.