Dia 40: Un viatge confinat per Noruega

Nord i Sud, Noruega i Catalunya. El MEV, el Museu Episcopal de Vic, ens ofereix una visita virtual per l’exposició ara confinada Nord & Sud : Art Medieval de Noruega i Catalunya : 1100-1350.

Des del web i les xarxes del MEV podem anar seguint aquesta exposició, amb el delit i l’afany de poder-la visitar presencialment quan ja hagi remès la transmissibilitat del remaleït COVID-19.

Perquè tots dos països? Perquè a Catalunya també hi ha petroli a la costa de Tarragona, com a Noruega? … No ens hi fem mal… Deixem que ens il·lustrin Judit Verdaguer i Marc Sureda, conservadora i director del museu, que ens expliquen i ens presenten aquesta interessant exposició al bloc del museu: Les raons de l’exposició Nord & Sud.

Per exemple hi ha l’obra preferida per la conservadora Judit Verdaguer, el frontal del Rei Olaf, el rei sant enterrat a la catedral de Nidaros (com Sant Jaume de Compostela a Galícia, Trondheim és el lloc d’arribada dels antics camins de peregrinació d’arreu d’Escandinàvia).

Amb els haghtags #elMevACasa i #Mevnordsud es pot seguir dia a dia l’activitat del museu a les xarxes (can facebook, can twitter, can vimeo, can flickr, can instagram, can pip (perdó per l’expressió), can youtube ).

Entre d’altres propostes del MEV, hi ha la reproducció casolana d’obres d’art del museu com s’ha anat proposant arreu del món, amb resultats ben sorprenents:

  • #Despertaambart
  • #RepteArtACasa
  • #artAtHomeChallenge

Des de la Biblioteca Joan Triadú t’oferim, virtualment, una guia per encetar molts camins per viatjar nord enllà, cap a Noruega, mitjançant la biblioteca digital e-Biblio i també, fent referència a llibres que estan confinats a les lleixes de les biblioteques esperant la curiositat i l’avidesa d’algú; recordeu que sempre hi ha la possibilitat de proposar a e-Biblio l’adquisició de nous llibres, films,… per ampliar-ne l’oferta per a tothom.

Viatjar-hi sense anar-hi

Preparem el viatge? Si més no el podem fer des de casa, llegint, somiant i amb l’ajuda de mapes digitals… aquestes són les edicions en castellà de les guies Lonely Planet que trobareu a e-Biblio: de tot el país i d’Oslo i els seus voltants:

Al web hi ha la pàgina oficial de turisme de Noruega per tenir una visió general i planificar un possible viatge : Visit Norway.

Natura i gent

Metgessa especialitzada en sexualitat, Brochmann va començar un actiu blog anomenat Underlivet amb Ellen Dahl. Fruit d’aquest èxit i del seu coneixement ha publicat aquest complet llibre sobre la vagina i la sexualitat femenina. Cal apuntar-se a la llista d’espera…

De moment, un llibre confinat a la Biblioteca. En quedar vídua, després de la mort sobtada del seu marit als cinquanta anys, l’antropòloga d’origen malai decideix fer quelcom que havien planejat i no havien fet plegats: un curs de micologia. Un aprenentatge del món dels bolets i del dur camí per aconseguir una vivència positiva del dol.

A través del cicle de la fusta fins que és cremada, Mytting ens apropa a la Noruega rural: el fred, el bosc, les eines, el piló i la pila, l’assecat, l’estufa i el foc… i si el fum és blanquinós, com a casa del veí Ottar, oli en un llum. Acompanyat de dades, fonts i bibliografia. A l’e-Biblio, sí, però és un llibre per agafar amb les mans (només li faltarien unes tapes de fusta!)… Disponible en català a la Biblioteca quan tornem a obrir: El llibre de la fusta : una vida als boscos.

Una quixotesca història d’un intent de capturar rudimentàriament un tauró boreal a la dura mar de les Lofoten, serveix a l’autor per reflexionar sobre l’atracció dels humans per l’oceà. Llibre d’aventures i d’erudició gratificant.

La vida de la gent

Història, cuina, pesca del bacallà, costums socials, la tradició diplomàtica escandinava, immigració i contrastos culturals … L’e-Biblio ens ofereix una pila de reportatges d’arreu del món, i també de Noruega, per conèixer més a fons el nostre món i allunyar-nos de prejudicis.

La pega, si és una pega, és que són parlats o subtitulats en anglès … A l’e-Biblio podeu fer cerques avançades per matèria o paraula clau. Entre moltes d’altres, de moment, hi ha aquestes possibilitats:

Trencant esquemes d’edat i de hàndicaps, aquest és un viatge en tàndem d’un policia jubilat, en Vidar, amb el jove Tahir, profundament deprimit després de quedar cec. En noruec, per practicar l’idioma! (subtítols en anglès).

Guerrers, comerciants,… els víkings s’estengueren arreu de les costes europees, a Terranova, a l’Àsia Menor… John Haywood és un gran especialista.

Documentari sobre la persecució d’un vaixell d’arrossegament rus que pesca il·legalment en aigües noruegues. En rus i noruec, amb subtítols en anglès.

Un viatge amb una embarcació d’època per la costa de Stavanger, sense cap comoditat tècnica ni tecnològica d’avui dia. Per viatjar per la costa noruega sense esquitxar-se ni marejar-se.

Documental sobre el controvertit antropòleg i explorador Thor Heyerdahl. El Museu Kon-Tiki i la Biblioteca Nacional de Noruega administren el seu impressionant arxiu.

A l’e-Biblio hi ha disponible un altre documental sobre l’expedició més famosa de Hyerdahl, Kon-Tiki, el documental o la pel·lícula de 2012 nominada a l’Òscar, Kon-Tiki.

Ibsen, pare del teatre modern

Una calmosa estada en un balneari d’un matrimoni aposentat es veurà trasbalsada per l’arribada d’una antiga amant. Una obra mestra d’Ibsen… i ben despietada. Traduïda ja en 1901 al català: Ibsen tingué un gran predicament en el modernisme català.

Vuit obres d’Ibsen, un dels pares del teatre modern, traduïdes per Cristina Gómez-Baggethun : Los pilares de la sociedad, Casa de muñecas, Espectros, Un enemigo del pueblo, El pato silvestre, La casa Rosmer, La dama del mar i Hedda Gabler.

Versió en una prosa assequible d’aquesta obra de teatre mítica de les conveniències de la societat i de l’individu que s’hi enfronta, en la figura del metge Stockman.

Narrativa

Tercer llibre de la tetralogia Elling, la qual serví per al film Elling. En quedar orfe, Elling passa a compartir un pis tutelat amb Kjell Bjarne. Aventures divertides i tendres de dos joves outsiders.

En algunes biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals s’aconseguirà per préstec interbibliotecari la versió cinematogràfica de Petter Naess: Elling

Un ambiciós arquitecte, el marit de la jove psicòloga Sara, desapareix en havent-li deixat un missatge al contestador. Els investigadors descobreixen que Sara és permanentment vigilada… intriga pura i dura.

Hi haurà un abans i un després per a l’erudit i excèntric professor de filologia Jakop quan assisteix a un dels enterraments de desconeguts, tal com acostuma a fer.

Profunda reflexió d’un home en trencar un sòlid matrimoni. Amb ressons de Secrets d’un matrimoni de Bergman, Gulliksen reflexiona sobre la llibertat en les relacions, tot admetent les pròpies limitacions de la seva visió. Llibre confinat a la Biblioteca ( … que si esteu molt enamorats o de lluna de mel, bé està ben confinat).

Premi Nobel el 1920, Hamsun és sobretot conegut per Fam , llibre també confinat a la Triadú. L’editorial madrilenya Nórdica tradueix meritòriament literatura escandinava i ha recuperat aquestes seves grans obres. La primera és una epopeia rural d’un matrimoni que s’esforça a tirar endavant; la segona una instrospecció psicològica en una història d’amor. Clàssics a recuperar.

Dos joves s’enamoren a primera vista; se’n van a viure plegats en un apartament … poc a poc la situació idíl·lica va canviant, la convivència s’enrareix. Dependència, mentires, alcohol… Novel·la epistolar que aborda amb humor negre les relacions tòxiques i la violència conjugal.

Segon llibre de la detectiu Hanne Wilhelmsen. Amb el seu col·lega Hakon Sand, investigaran uns crims especialment violents que es produeixen en caps de setmana d’un estiu ben calorós.

Novè lliurament de la saga de la detectiu lesbiana Hanne WilhelmsemAnne Holt encetà el 1993 la saga amb La diosa ciega. Inèdita en català ara com ara, diuen que encarna la Noruega més fosca. L’autora és jurista i ha estat periodista, ministra, … segurament el trasfons dels seus noirs ens fan conèixer una Noruega ben real.

5a part de la proustiana obra La meva lluita…. és una obra molt llarga que fa un seguiment intens de la pròpia vida de l’autor. En català l’ha editat L’altra editorial… us recomanem començar pel primer de tots, que els tenim tots, però confinats a la Biblioteca: Karl Ove Knausgård a L’altra editorial … Si us agrada, feu plans de futur de lectura ben fets … 134 hores de lectura pel cap baix.

En castellà, el cicle complet a Anagrama, on també li han editat un curiós assaig arran de fotografies de clatells: El otro lado de la cara.

Aparentment tot són flors i violes en la vida d’un benestant matrimoni d’Oslo, en Haavard i la Clara. Els secrets d’un i altre afloren quan ell es converteix en el principal sospitós d’un assassinat.

Tres narracions entrellaçades al voltant de l’apicultura : a mitjan segle XIX a Anglaterra amb la creació d’un nou tipus de rusc ; als Estats Units el 2007 un pare que vol que el fill continuï el sacrificat negoci familiar; a la Xina de 2098, en un món on les abelles han desaparegut, algú es dedica a la pol·linització manual. No és novel·la policíaca (per a despistats).

Antologia de relats d’autores noruegues ben diverses per edat, per estil; alhora, l’editorial aposta per un traductor diferent per a cada autora per a donar encara més riquesa al recull.

A càrrec de la granja de l’avi, Edvard és orfe: té una gran neguit per conèixer la història familiar. La recerca de la veritat el durà fins a les trinxeres de la batalla del Somme durant la Primera Guerra Mundial.

Cap el 1879 una família de grangers de la vall de Gudbrandsdalen s’esforça a sobreviure. Un avantpassat va fer fondre tota la fortuna familiar en plata per fer les campanes. L’arribada d’un jove pastor somourà present i passat, amb fortes contradiccions amb Astrid, filla gran de la família.

La primera nevada a Oslo, el primer ninot de neu que contempla i és contemplat per Birte Becker, són l’inici del setè cas del detectiu Harry Hole. (Nota fonètica …. Jo es pronuncia amb u : /ˈjuː/ ).

Onzè i penúltim lliurament de la saga de Harry Hole. Per no dormir tranquil, sincerament pel dir de la casa editorial : «podria ser a casa teva. O al teu dormitori».

Darrer cas de Harry Hole. En un moment sentimental fatal, surt de la presó al cap de vint anys el primer arrestat per Hole, un violador peculiar. Un dia el nostre inspector es desperta amb les mans plenes de sang…

I per acabar amb Jo [ju] Nesbø, una trepidant novel·la sobre els pocs escrúpols que hi ha darrere una societat aparentment robusta i sana. Roger Brown, un caçatalents triomfador, aprofita la seva feina per robar els quadres dels seus clients. Trofeu rere trofeu fins que topa amb Clas Greve.

  • Amor / Hanne Ørstavik

Novel·la curta intimista i punyent; la Vibeke va cap a la biblioteca del poble del nord de Noruega on fa poc s’ha establert amb el seu únic fill, en Jon. Mentrestant ell reparteix loteria. Primera part d’una trilogia; l’autora aborda amb estil minimalista les greus dificultats de comunicació i d’afectes entre pares i fills.

Confinada a la Biblioteca la traducció catalana de Blanca Busquets d’Amor a l’editorial Les Hores.

El desig de canviar de vida d’una jove en una petita població portuària danesa, als anys trenta del segle passat. Petterson en recrea l’ambient aspre.

Confinada a la Biblioteca, juntament amb Maleeixo el riu del temps i Sortir a robar cavalls, gran novel·la de Petterson llegida al club de lectura De casa al club de la nostra Biblioteca l’octubre de 2017 : per conèixer l’autor i l’obra es pot consultar el Dossier Per Petterson : Sortir a robar cavalls elaborat per la bibliotecària Rosa López.

Allis Hagtorn, historiadora, presenta un programa de televisió; en un moment de crisi fa un canvi radical de vida acceptant una feina com assistent de Sigurd Bagge en un allunyat fiord. Bagge és un home esquerp que espera l’arribada de la seva dona. Els secrets d’un i altre es van palesant lentament … novel·la psicològica , un thriller lent, amb el rerefons dels mites nòrdics presents.

Música, Arts

El repertori de petits documentals i de música és ampli, tant a e-Biblio com a la discoteca digital Naxos.

Des del dia del robatori -a plena llum del dia- del mític quadre El crit d’Edvard Munch en 1994 fins al seu retorn, una història apassionant.

Summer night de Harald Sohlberg

Breu documental d’aquesta obra de Harald Sohlberg a la Galeria Nacional de Noruega.

Breu documental sobre el quadre Sommernatt de la pintora paisatgística Kitty Lange Kielland. En anglès. Si ens desconfinem, el quadre el podríem veure a la Galeria Nacional de Noruega.

Recopilació de peces pianístiques de Grieg i d’altres compositors noruecs, a càrrec del pianista Leif Ove Andsness.

Un seguit de cançons tradicionals noruegues recollides i tocades amb guitarra per Pelle Joner.

  • Oslo (Documental)

Panoràmica documental de les arts a Noruega. Arquitectura, artistes, art tèxtils,…

Obra nascuda per acompanyar l’obra de teatre homònima d’Ibsen, Grieg la va polir finalment en dues suites orquestrals.

Dues simfonies d’un altre dels cappares de la música culta noruega, Svendsen, qui fou compositor, violinista i director d’orquestra. La tercera simfonia sembla que anà a parar al foc, després d’una disputa matrimonial … l’esca per l’obra Hedda Gabler d’Ibsen.

Films

Un clàssic bèl·lic de dissabte a la tarda (o no): operació aliada per enfonsar el totpoderós cuirassat alemany Tirpitz protegint la costa noruega.

Òpera prima com a directora de l’actriu Tuva Novotny. Debut impactant per la forta història. Cal tenir el fetge en bones condicions.

Comèdia de 2016, el contacte del món escandinau i el llatí, amb el trasbals que suposa per Checco, un funcionari italià amb una agradable vida, front les retallades que el duran a emigrar a Noruega.

Primera col·laboració d’una jove actriu noruega, el 1966, amb el cineasta suec Ingmar Bergman. Una actriu de teatre es queda sense veu interpretant Electra. Ingressada sense millorar en una clínica, el metge l’envia a fer repós a prop del mar.

Darrer film de Bergman, interpretat per la seva mussa Liv Ullmann. La intimitat d’una llarga vida d’un matrimoni.

Drama bèl·lic ambientat durant la Segona Guerra Mundial. Un avió britànic i un d’alemany en brega s’estavellen en una apartada regió nevada de Noruega. Supervivència enfront de la rivalitat de la guerra.

En una biblioteca d’Oslo, la jove Thelma s’enamora d’Anja, qui sembla tenir poders sobrenaturals. Thelma prové d’un ambient religiós asfixiant. Gènere fantàstic vessant thriller. Film confinat a la Biblioteca, no es troba a e-Biblio. I és que a les biblioteques passen coses de tota mena…

En préstec fins el 31 de maig, mentre duri el confinament, però reservable…

I del mateix director. Aquesta sí disponible a e-Biblio:

ETIQUETES: Dia 40: Un viatge confinat per Noruega, Museu Episcopal de Vic, Nord & Sud : Art Medieval de Noruega i Catalunya : 1100-1350., Noruega